Historia

Kristina scoutkår… Lite historia

Nuförtiden finns det två scoutkårer i Jönköpings centrum, en på öster och en på väster. Från början fanns det bara Jönköpings scoutkår som grundades 1910 och som från början kallades för ”Boy-scoutföreningen Smålandspojkarna”. I början höll man till i en gymnastiksal när man hade sina möten.

Den här stiliga farbron var Jönköpings scoutkårs grundare löjtnant Helge Kolthoff! Det är honom vi har att tacka för att vi är en av de äldsta kårena i Sverige.

Allt var frid och fröjd fram till slutet av 1950-talet. Då hade det bildats två grupper inom Jönköpings scoutkår. Dessa bestämde sig för att gå skilda vägar och så bildades Kristina och Sofia scoutkår, döpta efter församlingarna i Jönköpings centrum.

Kristina scoutkår har haft sin fina lokal ”Loftboden” sedan 1970. Från början låg huset på en helt annan plats i Jönköping men flyttades till sin nuvarande plats på Kanalgatan 1961. Bygganden har från början använts till att torka och lagra tobak i. Huset byggdes 1786. Dessa hus var vanliga förr men nu är den det enda som finns kvar i Jönköping!

Kom gärna och hälsa på oss!!

2 svar på Historia

 1. Bernt Karlsson skriver:

  Hej!
  Håller på att skriva ner mina minnen efter ett långt liv.
  Som barn var jag i Stadsparken och såg prins Gustaf Adolf och en stor samling scouter.
  Vilket år var detta?
  Tack på förhand för upplysningen.
  Bästa hälsningar

  • Lena skriver:

   Hej Bernt,
   Låter spännande! Jag vet inte årtalet tyvärr. När ungefär i tiden var detta? Kanske kan jag hitta det om jag har årtiondet att gå på.
   // Lena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *