Vuxna i scouterna

Det finns mycket du som vuxen kan göra i Scouterna. Du kan hjälpa till på små och stora sätt i kortare eller längre uppdrag.
Var inte rädd för att fråga din kår vad du kan hjälpa till med – kanske kan du hjälpa till med att ringa lokala företagare, eller laga mat inför ett träff, eller som bara komma och berätta för scoutgruppen om vad du jobbar med eller något fritidsintresse som kan vara intressant.

Oavsett vad du vill göra så finns det utbildning och metoder och bra idéer, bland annat på den här sidan.
Som aktiv vuxen i Scouterna hjälper du unga leda sig själva och ger barnen möjlighet till nya äventyr. Och du får uppleva en hel del äventyr själv!
Här kan du läsa mer om på vilka sätt du kan hjälpa till:

Så kan du hjälpa
Som frivillig inom Scouterna finns det många olika saker att göra. Nedan finns en lista på olika saker man kan göra för en scoutgrupp, kår eller distrikt, men först:

Alla frivilliga inom Scouterna brinner för att bidra till att barn och unga utvecklas, har roligt och uppfyller sin potential

Du behöver inte kunna allt från början. Det finns utbildningar och hjälp och stöd för alla uppgifterna

Arbetet är ideellt. Det betyder att du inte får betalt, men däremot får utvecklas, lära dig nya saker och ha roligt. Det betyder också att vi respekterar att du har andra saker som tar tid och energi i livet – det är fullt möjligt att göra punktinsatser då och då, så ofta som man har tid och lust.

Det finns många uppgifter som du kan göra förutom att vara ledare för en scoutgrupp. Du kan hjälpa till inom ett område där du har kunskap och erfarenheter eller prova något helt nytt.

Du behöver inte ha tidigare scouterfarenhet för att vara med. Många av våra ledare och frivilliga är helt nya inom scouting.

Även ledarna är med i Scouterna för att ha roligt, träffa nya människor och uppleva äventyr!

Exempel på uppgifter som du kan utföra:

Scoutledare
Som scoutledare för en scoutgrupp är du med och planerar vad som ska göras i scoutgruppen under terminen och är med och leder själva verksamheten. Det kan handla om alltifrån att göra en utomhusbio till att lära sig göra upp eld, prova första-hjälpen eller leka lekar. Självklart får du utbildning och stöd, och du behöver inte ha någon tidigare scouterfarenhet eller friluftsvana.

Hjälpa till inför hajker och läger
När kårer eller distrikt organiserar hajker och läger behövs det ofta hjälp med olika praktiska saker. Det kan både handla om att vara med som ledare på lägret och om förberedelser innan, som att prata med den lokala matbutiken om sponsring.

Stora internationella läger och Jamboree
Scouterna anordnar varje år flera internationella och nationella läger. Här finns stora möjligheter båda att hjälpa till och planera, följa med som ledare och själv delta.

Upptäcktsfärd Norden är ett årligen återkommande arrangemang som riktar sig till scouter i åldern 12-16 år. Scouter från hela Sverige åker tillsammans till ett nordiskt grannland och möter lokala scouter, upplever äventyr och lär känna landet och dess natur och kultur. Upplägget varierar från år till år, men målet är detsamma – att ge deltagarna en fantastisk upplevelse i en internationell miljö.

Explorer Belt är ett årligen återkommande arrangemang som riktar sig till scouter i åldern 16-20 år. Under tio dagar vandrar du och din parkamrat minst 16 mil och löser samtidigt olika uppgifter. Efter avklarad vandring möter ni upp med de övriga deltagarna och reser därefter runt i värdlandet. Totalt sträcker sig arrangemanget över tre veckors tid.

För den som vill hjälpa till med något verkligt stort och coolt kommer vi inom Scouterna snart att börja söka frivilliga för arbetet inför Världsscoutsjamboreen 2011. Världsscoutsjamboreen är ett internationellt scoutläger som samlar närmare 30000 scouter från hela världen. År 2011 sker det i Sverige, närmare bestämt i Kristianstad!

Fixare i scoutlokalen
Många kårer har en särskild scoutlokal där de har möten, verksamhet och förvarar scoututrustning. Den kan behöva både målas om och hållas ren och fixas upp – har du praktiskt kunskaper här är många kårer väldigt tacksamma. Kanske kan du donera färg eller penslar för att låta barnen själva måla om, eller ge lite av din tid för att hjälpa till att hålla ordning i lokalen?

Förtroendevald och kårledning – längre uppdrag och kortare punktinsatser!
Det finns många förtroendeuppdrag inom Scouterna som alla är livsviktiga för att scoutrörelsen ska fortsätta utvecklas och förbättras. Det finns inget krav på att ha tidigare scouterfarenhet för att sitta med i en styrelse – ibland kan det till och med vara en fördel att komma in utifrån med nya perspektiv och idéer.
Även här finns det stora möjligheter att göra punktinsatser – kanske kan du hjälpa din kår göra en budget eller ekonomisk redovisning även om du inte har tid att sitta med i styrelse som kassör? Kanske kan du delta på ett planeringsmöte för årets arbete eller för att diskutera strategi och vision även om du inte har tid att sitta med som styrelseledamöt? Eller kanske har du goda kontakter med lokala företagare och kan hjälpa kårer hitta nya samarbetspartners.

Styrelseledamot i en kår eller i ett distrikt
Att vara kårstyrelseledamot i en scoutkår är ett ansvarsfullt och utvecklande uppdrag. Kårstyrelsens uppgift är att verkställa beslut som tas i den lokala scoutföreningen, kåren, och att fatta löpande beslut om verksamheten. Som styrelseledamot bidrar man till kårens utveckling och löpande underhåll, samt håller koll på budgeten och att hela verksamheten fungerar bra.

Kassör i en kår eller i ett distrikt
Som kassör ansvarar du för kårens eller distriktets bokföring – du ser till att budget och bokslut blir gjorda, ansvarar för inbetalningar och utbetalningar och försöker hitta pengar till föreningen.

Rekrytering och information
Många kårer arbetar aktivt för att nå ut till fler. Det kan handla om att hålla möten på ett torg i området eller presentera Scouterna för skolklasser. Om du tycker att information är roligt och spännande, eller kanske själv arbetar med barn, så kan det här vara ett jobb för dig. Här finns också många roliga broschyrer och material och metodtips som kan ge stöd och inspiration.

Mångfald och jämställdhet
Inom Scouterna arbetar vi aktivt med att vara en öppen och välkomnande organisation för alla. Om du brinner för mångfalds- eller jämställdhetsfrågor finns det mycket du kan göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *