Scouternas Grundare BP

Scouterna grundades 1907 av en gammal engelsk officer som hette Robert Stephenson Smyth Baden  Powell, kallad ”BP”.

BP, som föddes den 22 februari 1857, var det 12:e barnet till prästen och professorn Baden Powell i Oxford. BPs mor hette Henrietta Grace Smyth och var prästens tredje hustru.
Prästen Powell dog när BP var tre år gammal och mamma Grace gjorde det till sin livsuppgift att fostra alla barnen, både sina egna och sina styvbarn. För att hedra sin make så bytte Grace efternamn på hela familjen till Baden-Powell.

BPs uppväxt och skolgång
BP var en pigg gosse med rött lockigt hår, fräknar och glittrande ögon. Han och hans syskon var ute på äventyr varje skollov för mamma Grace ansåg att det var mycket viktigt att barnen tidigt lärde sig att ta vara på sig själva.
De hade storebror Warington som patrull-ledare och de lagade mat över öppen eld, sov under häckar, i lador och i höstackar. Enligt BP kunde några av dessa äventyr ha kunnat sluta riktigt illa.
Familjen hade inte så mycket pengar så när barnen önskade sig en båt  fick de själva spara ihop pengar till den. Pengarna räckte till en begagnad båt men de rustade upp den och seglade runt Englands sydkust på somrarna.
I skolan var BP inget ljushuvud alls. Hans bästa ämnen i skolan var musik, bild och drama men tyvärr så fick man inte betyg i de ämnena på 1800-talet.
BP spelade en massa instrument, han skrev i skoltidningen, var med i debatter och diskussioner och han kunde måla med både vänster och höger hand. Dessa färdigheter hade BP ärvt efter sin far som ofta hade målat karikatyrer av sina kollegor i Oxord.
Alla barnen i familjen Baden-Powell fick bra utbildning fastän familjen inte var rik. BP kom in på en internatskola som hette Chesterhouse school. Men skolan var inte alls rolig och BP längtade ut i skogen, men precis som för Harry Potter så var skogen runt skolan förbjudet område.
BP struntade i regeln och stack till skogen så ofta han bara kunde. Där ute lärde han sig en massa om djurlivet och hur att spåra och följa djur. Han tränade ofta spårning på sina kamrater och lärare som var ute och letade efter honom.
Han lärde sig snabbt att han kunde gömma sig för dem alla om han klättrade upp i träden, för inga av hans lärare eller kamrater tittade uppåt när de letade efter honom!
När BP var 19 år gammal var han tvungen att bestämma sig för vad han skulle bli när han nu blev vuxen. Att bli skådespelare eller musiker var inte att tänka på, så det var bara till att läsa vidare vid univeritetet.
Nu var det bara så att BP hade så dåliga betyg att han inte kom in på något universitet! Vad skulle han göra nu?

Militärtjänsten
En dag så satt BP och läste tidningen och där stod det om att det var intagning till armén. Han beslöt sig för att göra ett försök. Till allas förvåning så kom BP tvåa i uttagningen till kavalleriet och fyra till infanteriet av 700 sökande!
De sex bästa i uttagnigen behövde inte göra den två år långa grundutbildningen utan blev officerare direkt och skickades iväg ut i det stora engelska väldet. BP valde att åka till Indien.
Han trivdes som fisken i vattnet och han steg i graderna. BP lurade ofta sina fiender med listiga trix så som att göra upp fler eldar och bullra mycket så att det skulle se ut som han hade många soldater.


BP under belägringen av Mafeking

BP blev en riktig kändis efter ett sådant litet ”bus” under en belägring i Mafeking i Sydafrika. I byn hade engelsmännen ett av sina lager med mat och ammunition. Vad som än hände så fick inte fienden, holländarna, lägga händerna på detta!
BP hade tusen soldater och holländarna var många fler vad skulle BP göra nu? Han behövde så många soldater som han bara kunde frambringa så han frågade om de unga gossarna i staden skulle kunna bli budbärare och göra enklare sysslor som annars soldaterna skulle behöva göra. Det blev en succé, killarna tog på sig ansvaret och gjorde ett jättearbete!
Det fanns 9000 personer inne i byn och det fanns inte  vapen, mat och vatten så att det skulle räcka men BP hittade på en massa kluriga lösningar genom sitt goda humör och fantasiförmåga!
I 217 dagar höll byn ut. Då kom äntligen hjälp från andra regementen och holländarna gav upp!
I England blev BP en firad hjälte, en riktig kändis  och en massa pojkar skrev till BP om råd och tips i olika fågor.

Scoutrörelsen föds
När BP kom tillbaka till England blev han så bestört av att se att en massa unga pojkar som bara drev omkring på gatorna och rökte och ställde till med problem eftersom de inte hade något att göra. Han kom att tänka på ”sina” ungdomar i Mafeking som hade ställt upp med risk för sina liv.
Efter allt som han varit med om under sin uppväxt och i det militära så började nu hans tankar kretsa runt uppfostran!
Den 25 juli 1907 samlade BP ett tjugotal pojkar från olika samhällsklasser, rika och fattiga för att prova sin teori. De fick likadana kläder, hattar etc för att alla skulle se lika ut och att de skulle ha bra kläder att jobba i. De åkte ut till Brownsea Island och slog läger.
Pojkarna delades in i fyra patruller Spoven, Korpen, Vargen och Tjuren. De fick göra en massa saker som vi än idag gör så som surrning, knopar och lägerbål.


Lägerbål under lägret på Brownsea Island

Lägret blev en succé och efter ett år fanns det 100 000 scouter i England!
Han satte sig ner och skrev ihop en bok som heter ”Scouting for Boys” och som blev en storsäljare. Från första början så kom boken ut i småhäften men det dröjde inte så länge förrän häftena sattes ihop till en bok.
Nu blir scoutrörelsen bara större och större och även en internationell rörelse!
Vill du vet mer vad som hände sedan?
Det kommer en annan gång… Den som väntar på något gott…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *